Σε συρρίκνωση ο κλάδος της μικρομεσαίας κεραμοποιίας

Σε συρρίκνωση ο κλάδος της μικρομεσαίας κεραμοποιίας

Αρ. Πρωτ. 10783/09.02.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Ένας από τους κλάδους, στον οποίο οφείλει να επενδύσει η χώρα μας και να εισρεύσουν κέρδη και συνάλλαγμα, είναι αυτός της κεραμοποιίας. Ανάμεσα στις ανώνυμες εταιρείες που βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία συγχώνευσης στο πλαίσιο των μέτρων συρρίκνωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι και το Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε. Πρόκειται για μια μικρή εταιρεία με λιγότερους από 10 εργαζομένους, η οποία υπάγεται στον ΕΟΜΜΕΧ και έχει το μονοπώλιο της κατασκευής πηλού στη χώρα μας. Ετησίως η εταιρεία παράγει 2.500-3.000 τόνους, ποσότητα που το περασμένο έτος συρρικνώθηκε στους 1.800, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια βελτιώνεται μεν η τεχνογνωσία του κέντρου, μειώνεται όμως η πελατεία του. Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεραμικής, μικρή ποσότητα του πηλού εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. Ενώ η χώρα μας έχει την καλύτερη ποιότητα χώματος στην υφήλιο,  εντούτοις ο τομέας της αγγειοπλαστικής βρίσκεται σε δεινή θέση. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους θα οδηγήσει στην εισαγωγή έτοιμου πηλού από την Κίνα και αυτό θα έχει ως συνέπεια την οριστική συρρίκνωση του κλάδου. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ελληνική παράδοση, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η αγγειοπλαστική, δοκιμάζεται και αυτή όσο ποτέ άλλοτε.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου στην επεξεργασία ενός σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη και την επέκταση του κλάδου της μικρομεσαίας κεραμοποιίας;

Απάντηση Υπουργείου